Korsbandsskada

Korsbandsskada 

Det främre korsbandet hjälper till att stabilisera knät genom att förhindra att underbenet glider framåt i förhållande till lårbenet. 

I de flesta fall uppkommer en främre korsbandsskada genom indirekt våld i samband med idrott. Vanliga skademekanismer är översträckning i knäleden eller samtidig uppbromsning i kombination med vridning. I vissa fall skadas även något av de ledband som sitter på vardera sidan av knäleden. En korsbandsskada ger oftast snabb svullnad och starka smärtor. Vanligt är också en känsla av att knät ger vika. 

Om korsbandet skall rekonstrueras eller ej beror på patientens framtida krav på knäts funktion. 1/3 har en lugn aktivitetsnivå och klarar sig bra utan korsband, 1/3 måste sänka sin aktivitetsnivå för att undvika kirurgi, medan 1/3 är så instabila att det krävs kirurgi.

Inför operation

Kvällen innan operation samt operationsdagens morgon skall du duscha hela kroppen noggrant med tvålen Descutan som inhandlas på Apoteket. Håret behöver bara tvättas ena gången. Du får inte använda hårbalsam eller hudlotion efter tvättarna. Håret behöver endast tvättas en gång. Du får inte använda hårbalsam eller hudlotion efter tvättarna.

Det är viktigt att träna med hjälp av sjukgymnast redan före operationen. Träning före operationen gör att du får en bättre styrka och stabilitet i knäet. Detta förbättrar förutsättningarna för ett gott operationsresultat och en bra rehabilitering efter operationen. Då rehabiliteringen efter operationen är mycket viktig skall du se till att du får en besökstid tidigt efter operationen. Tala därför om för din sjukgymnast vilket datum det är dags för operation så att besökstid efter operationen kan bokas in.

Operation av korsbandsskada

Alla patienter blir sövda. Knäleden kommer att undersökas med ett artroskop som förs in i knäleden genom ett litet snitt (0,5 cm långt) i skinnet. Artroskopet är rörformat och cirka 5 mm i diameter. Artroskopet är i sin tur kopplat till en kamera och vi kan se insidan av knäet på en videoskärm. Med hjälp av artroskopet kan man se många av knäledens inre strukturer; den inre ledkapseln, ledytorna (broskytorna), meniskerna och korsbanden. Dessutom kan man inspektera knäskålens ledyta och glidfunktion. Det går även att ställa diagnos samt i vissa fall utföra en operation till exempel ta bort en bit av en menisk eller ett trasigt korsband. Även lösa broskbitar kan plockas bort. 

Under operationen fylls knäleden med vatten för att man skall se bättre. Detta kan medföra att knäet känns svullet och stelt efter operationen. För att man skall kunna tillverka ett nytt korsband behövs en sena. Vi använder antingen knäskålssenan men vanligtvis senorna på lårets baksida för att tillverka ett nytt korsband. För att plocka bort denna sena måste huden öppnas 2-5 cm beroende på vilken sena man tar (knäskålssenan medför ett större ärr). Operationen inne i knäet sker med titthålskirurgi. För att fixera (sätta fast) det nya korsbandet används vanligtvis två stycken skruvar. Dessa är ej magnetiska och bryts successiv ned av kroppen. Efter ca tre år har det försvunnit helt.

Efter operation

Hudsnitten sutureras (sys) och vi lindar en elastisk linda över underbenet, knäet samt upp på låret. Denna skall sitta på under första veckan dygnet runt. Detta motverkar fortsatt blödning och svullnad som annars kan ge värk i underbenet, framförallt på underbenets framsida.
 
Efter en vecka får man komma på ett återbesök för att byta bandage och en kontroll på att allt ser bra ut. Efter två veckor ska stygnen plockas bort.
 
Knäleden är ofta svullen den första tiden efter operationen. Svullnaden kan ge värk, som oftast kräver smärtstillande medicin. Det finns alltid en liten risk för lokal känselnedsättning på knäts framsida efter operationen. Känseln brukar i de allra flesta fall återkomma men det kan ta mycket lång tid.
 
Då man under operationen tagit delar av senorna på lårets baksida för att tillverka ett nytt korsband kommer du att vara lite öm och försvagad även där. Du ska därför undvika att till exempel ta av dig skon på det opererade benet genom att trycka hälen mot den andra foten. Senan tillhör en liten muskel och styrkan i benet kommer inte påverka dig i framtiden.
Vid hemresan får du inte köra bil.
 
Efter operationen blir man sjukskriven, sjukskrivningens längd beror på vilket arbete man har. Till exempel skall man inte gå på stegar förrän tidigast tre månader efter operationen. Tiden innan du kan återgå till kontaktidrott igen, t ex fotboll, är varierande från individ till individ. Du kan dock räkna med att det tar ca 8-9 månader. Du kommer att behöva kryckkäppar efter operationen, dessa kan Du låna hos oss i samband med operationen. Du får då betala en liten deposition som du får tillbaka när nu lämnar tillbaka kryckorna.
 
Det är viktigt att du tar kontakt med en sjukgymnast efter operationen. Fram tills ditt besök hos sjukgymnasten är det mycket viktigt att du regelbundet gör det hemträningsprogram som du får med dig hem i samband med operationen. Rehabiliteringsträningen skall sedan fortgå under minst sex månader. Efter cirka 8 veckor planerar vi in ett återbesök.

Kontakta oss

Om besvär uppstår eller att du har funderingar/frågor kan du ringa eller maila oss. Se kontaktuppgifter under våra mottagningar.

Här kan du läsa mer om korsbandsskador

Korsbandsregistret

Information på 1177 om korsbandsskada

Sök till oss!

Till oss kan du komma via ditt försäkringsbolag, som privatbetalande eller som landstingspatient. 

Mer information om hur du söker till oss finns under respektive mottagning.