Hammartå

Hammartå – Krokiga tår 

Hammartå kännetecknas av en typisk felställning, där den första tåleden (PIP-leden) står i en kraftig böjställning. Ibland står också tåns grundled (MTP-leden) i ett översträckt läge uppåt, och leden kan till och med luxera (gå ur led). Samtliga tår kan drabbas, men vanligast drabbas andra tån ofta kombinerad med en snedställd stortå (hallux valgus). Hammartå är ofta en del av framfotsfelställning vid reumatoid artrit. Även diabetes har en förhöjd frekvens av hammartår. 

Orsaken till hammartår tror man är en obalans mellan fotens korta muskler och de långa. Man ser därför också ofta hammartå som ett delfenomen i neuromuskulära sjukdomar som drabbar foten (t ex Charcot-Marie-Tooth). 

Symptom 

Felställningen gör att foten inte får plats i en sko och man kan få ett skavsår på tåns ovansida. Samtidigt blir huden förtjockad och ett kroniskt sår kan uppstå. Då även tåns grundled engageras ökas trycket över framfoten och man kan få smärta under foten. Även här kan nu svårläkta sår uppstå, med risk för infektion och till och med amputation (ffa diabetiker). 

Diagnos 

Den typiska felställningen av tån ger diagnosen. Graden av rigiditet och felställning i kombination med besvär avgör val av behandling. Röntgen behövs vid större felställningar för att utvärdera eventuell luxation i den affekterade tåns grundled. 

Behandling 

Vid en flexibel felställning och ringa besvär kan det räcka med sko-anpassning och en lämplig ortos, främre pelott, som rätar ut tårna. 

Operation 

Om besvären är större och felställningen mer uttalad, är kirurgisk behandling enda alternativet. Det finns flera olika ingrepp för att lindra besvären. Två vanliga operationer är antingen avlägsna den felställda leden och skapa en slinkled eller steloperation av  tån i ett rakt normalläge. Vid den sistnämnda tekniken används oftast ett stift som avlägsnas 4 – 6 veckor efter operationen.

Operationen sker oftast i lokalbedövning och tar 15 – 40 minuter beroende på ingrepp. Du får åka hem samma dag.

Efter operationen

Det är viktigt att ha foten i HÖGLÄGE då det annars finns risk för blödning och svullnad.

Måste man byta förbandet innan huden läkt ökar risken för infektion!

Bedövningen sitter i 6 – 8 timmar. När bedövningen släpper får man ofta en sårsmärta. För att minska obehaget rekommenderas att ta värktabletter från början, innan bedövningen släppt.

Du får recept på lämpliga värktabletter.

Foten bandageras och du får en behandlingssko du använder vid gång. Förbandet måste skyddas vid bad eller dusch med ex vis en plastpåse.

Det är bra att hålla fot, knä och höft i rörelse för att befrämja cirkulation och läkning. Cirkla med foten i luften och böj och sträck höft och knä några minuter varannan timme.

Sjukskrivning

Sjukskrivningen är vanligen mellan 2 – 6 veckor beroende på yrke.

Återbesök

Förband och suturer avlägsnas efter 2 – 3 veckor.

Om man använt ett stift vid operationen avlägsnas den på vår mottagning efter 4 – 5 veckor.

Nu börjar man rörelseträna och får börja ”rulla ” över framfoten vid gång och behöver inte använda behandlingskon längre.

Det är normalt att det ömmar och svullnar i tån vid övningarna. Ömheten och svullnaden minskar allt eftersom läkningen fortskrider men vanligen tar det cirka 3 – 6 månader, ibland lite längre tid.

Sök till oss!

Till oss kan du komma via ditt försäkringsbolag, som privatbetalande eller som landstingspatient. 

Mer information om hur du söker till oss finns under respektive mottagning.