Karpaltunnel

Vad är Karpaltunnel?

Karpaltunneln är en kanal som finns mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom kanalen går den viktiga medianusnerven och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att nerven har kommit i kläm när utrymmet har minskat. 

Ett ökat tryck i karpaltunneln på handflatesidan där medianusnerven löper kan göra att nerven blir klämd. Då kan ibland domningar, stickningar och ibland värk i tumme och fingrar uppstå. Symtomen förvärras ofta under natten och det är vanligt att man väcks av besvären. Tungt arbete med händerna kan också provocera smärta och övriga symtom. 

Karpaltunnelsyndrom är vanligt, men sällan allvarligt. Besvären är vanligast i medelåldern. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män och risken att drabbas är större i medelåldern samt vid graviditet. 

Behandling av karpaltunnelsyndrom 

Ibland kan en stödskena som håller handleden rak nattetid minska trycket på nerven och lindra besvären. Om detta inte hjälper rekommenderas operation. Genom att dela taket i karpaltunneln får nerven större utrymme. Operationen görs oftast i lokalbedövning. Med en blodtrycksmanschett stängs ofta blodflödet till handen under ingreppet. Efteråt får man ett mjukt förband där fingrarna är fria och skall röras flitigt och kan användas till lättare vardagssysslor. Ibland kan en ortos avlasta handleden under rehabiliteringen. 

Operation 

Du får information om vilka förberedelser du ska göra inför operationen hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation. Operationen sker i lokalbedövning. Väntetid kan förekomma på operationsdagen.

Efter operationen bör du undvika tyngre belastningar i 4 veckor. Eventuell sjukskrivning beror på vilka arbetsuppgifter du har. 

Det tar lång för nerven att återhämta sig och det är vanligt med kvarstående besvär den första tiden efter operationen. 

Rehabilitering 

Efter alla operationer är det viktigt med rätt rehabilitering.

Sök till oss!

Till oss kan du komma via ditt försäkringsbolag, som privatbetalande eller som landstingspatient. 

Mer information om hur du söker till oss finns under respektive mottagning.