Axel ur led

Ibland kan kulan, oftast i samband med ett trauma,  ”hoppa ur led”. Detta kan vara en mycket smärtsam upplevelse och många gånger krävs det att man akut ”lägger tillbaks” kulan mot ledpannan på en akutmottagning. Detta tillstånd medför ofta att en skada i de strukturer som stabiliserar axelleden uppstår. Ibland leder det till att det uppstår en instabilitet i leden och att kulan lättare kan glida ur led helt eller delvis och därmed orsaka smärta från leden.

Behandling:
När väl kulan är på plats vidtar oftast sjukgymnastisk rehabilitering som syftar till att stabilisera leden. Vid kvarstående besvär kan operation övervägas.

Operation: Stabilisering av axelleden (Bankart)
Ingreppet kan med fördel utföras dagkirurgiskt i narkos eller nervblockad. Ibland kan öppen kirurgi vara lämpligast, men oftast använder sig kirurgen av titthålskirurgi. 3-4 st små (5-6 mm) hål i huden görs och en kamera förs tillsammans med olika kirurgiska instrument under konstant spolning med koksaltlösning. Skadan identifieras och den lösa benbiten (Bony Bankart) eller den trasiga ”O-ringen” (Labrum) återförs till den plats den lossat. Med ett eller flera små (ca: 5x15mm) skruvankare återfäster man den skadade vävnadsstrukturen mot benet.
Ingreppet tar ca 40-90 minuter.